Van Thailand naar Thailand
Door: Martijn
Blijf op de hoogte en volg Martijn
06 Juni 2009 | Thailand, Phuket
Goeiedag/avond/morgen,
M'n laatse bericht die ik hier op heb gezet ging over Sydney voor zover ik me het kan herrinneren. Ik weet niet hoeveel ik van ZO Azie heb verteld, dus ik begon maar ongeveer van voor af aan. Na ongeveer 5 dagen in bangkok te hebben gezeten, was het tijd om ergens anders heen te gaan. Bangkok zelf was een erg leuke stad om wat langer rond te hangen en niets te doen. Hoewel de hitte in Bangkok vresselijk was, begon ik hier na een paar dagen wel aan te wennen, maar toch nog niet helemaal. Zal ook wel niet komen denk ik, aangezien het hier elke dag rond de 33 graden is, met af en toe een stortregen. In bangkok zelf had ik niet veel gedaan. Behalve op en neer lopen op Kao San Road. Kao San is waarschijnlijk een van de bekenste straten in Bangkok/Thailand/ZuidoostAzie onder de backpackers. Het staat bekend om zijn vele goedkope guesthouses, barrs, vreetkraampjes, Souvenirsstalletjes, Reisbureaus en Valse CD's, DVD's, Kleren, Games en Rijbewijzen, Studentenkaarten e.d. Alles in iedergeval wat je nodig bent. Naast het toeristische gedeelte was er rond Kao San ook meer te zien. Denk ik. Een half uur lopen van Kao San lag het grote paleizencomplex en Tempelcomplex van Bangkok, zeer indrukwekkend. Ik heb het echter alleen van de buitenkant gezien, aangezien ik een bezoek daaraan voor een andere keer wil bewaren, voor wanneer ik terug ga naar Bangkok. Ik heb dus niet echt een bezoek gebracht aan te tempels en paleizen in Bangkok. Na dus 6 dagen te hebben doorgebracht in Bangkok was het tijd om te vertrekken. Hoewel het over het algemeen goed vertoeven was in Bangkok, begonnen de Tuktukchauffeurs, Taxichaufeurs, pak verkopers, Massagemeisjes en vele anderen mij nogal op de zenuwen te werken. Als ik over Kao San liep, werd ik ongeveer 15 keer gevraagd waar ik heen ging, door de Tuktuks en Taxi's, 10 keer werd mij een goedkoop pak aangeboden, meestal voor rond de 70 euro inclusief stropdas en overhemd, en om de haverklap willen ze dat je naar hun zonnebrillen en andere troep kijkt. Het meest intressantste zijn de tuktukchauffeurs, vaak bieden ze je iets aan. In de ochtend is het meestal een rondrit door de stad langs 3 toeristische atracties voor rond de 50 eurocent, hoewel het erg goedkoop is, gaat je "rondleiding" voor die prijs meestal ook langs een dure Gemshop of ander duur spul, iets waar je meestal niet op zit te wachten maar wat je aangebraad wordt tegen een te hoge prijs. In ider geval, Na de rondleiding komen ze altijd met het irritante zinnetje, "where you going Sir??". Dit wordt na een poosje vrezelijk irritant. Het mooste is in de avond. Wanneer ze de toeristische kaart van Bangkok verruild hebben voor een brochure met allerlij vrouwelijk schoon erin. In de avond verkopen ze dan in plaats van een ritje naar een tempel, een rit naar een "pingpongshow" of "lightshow", vaak willen ze ook nog wel eens de prijzen erbij zeggen, het komt er vaak op neer, hoe mooier de vrouw, hoe meer je betaald. In ieder geval, hoewel het er allemaal erg mooi uit zag in de brochure, wist ik het altijd van me af te slaan. Na 4 of 5 dagen was het iig tijd om te vertrekken. Gelukkig wist ik waar ik heen zou gaan.
Hoewel ik het al een hele poos wou, was het er nu eindelijk tijd voor, ik zou gaan scubadiven. In bangkok wist ik een organizatie te vinden, die het tegen een zeer goede prijs kon doen. Tegen de avond stond ik dan ook te wachten op de bus naar het eiland van Koh Tao. DE duikplek in Thailand om te leren duiken. In Ko Tao worden jaarlijks zo'n 35.000 mensen "opgeleid" tot "scubadiver". Ik zou er dit jaar een van zijn. Enfin, tegen de avond kwam de bus, het zou een nachtbus worden naar Koh Tao. Op zich best te doen. De bus was een zogenaamde VIP bus, wat betekende dat het vrij lux was. De Airco was koud en in de stoelen kon je de rugleuning en de voetensteun en beensteun verstellen, ook kreeg ik een dekentje toebedeeld, zodat ik lekker warm lag. De reis duurde dan ook kort. Tegen 5 uur in de ochtend was ik bij het stadje chumpron. Daar zou ik met de boot naar Koh Tao gaan. Een Kathamarran, Tegen 9 uur was ik op het eiland. Het zag er erg goed uit, echt een tropisch paradijs. En geen enkel hotel te bekennen, alleen maar diveshops en resorts, die alleen maar "duikers" herbergen. Alles voor de duiker op budget dus. In al die tijd dat ik op het eiland was, heb ik geen een iemand gezien ouder dan 40. De meesten schommelden tussen de 20 en 35, erg gezellig dus. Na een dag uitrusten was het de volgende dag tijd voor school (Ja, ook hier in Thailand moet hard gewerkt worden!!). Geluk viel het allemaal mee. De les was ontspannen en de tijd vloog voorbij, voor ik het wist was het al weer middag, 's middags hadden we geen les meer in het klaslokaal, in plaats daarvan, verplaatste de les zich naar het zwembad!!! En dan niet boven water of op de rand, nee, we zouden onder water leskrijgen. Na de instuctie van hoe je het duikspul in elkaar zet, konden we erin. Daar onder water nog meer les gekregen, voornamelijk over de basisvaardigheden onder water. De middag duurde veel te kort en voor dat ik het wist was het voorbij. De volgende dag zaten we weer in het lokaal. In middag zouden we echter naar de zee gaan!! Daar zouden we in het ondiepe water, weer les krijgen. Ditmaal opgevrolijkt door voorbijzwemmende vissen. Aan het einde van de les kregen we nog de mogelijkheid om rond te duiken (in groep). Hier zagen we allerlij soorten koraal en vissen. erg Indrukwekkend. De derde dag hadden we vrij in de morgen. In de middag weer naar zee. Hier zouden we onze allereerste echte duik krijgen, met een maximumdiepte van 12 meter. Dit was nog mooier dan gister, Ditmaal onder andere clownfish gezien (zoals finding nemo alleen andere kleur). Ook zagen we andere tropische vissen in allerlij kleuren. De vierde dag was alweer de laatste dag van de cursus. In de ochtend gingen we naar de beste duikplek van Koh Tao, Chumpron pinacle. Hier was het echt prachtig. Helaas moesten we het delen met elke andere duikbedrijf op het eiland, het zwermde er van de duikers, aangezien er daar soms een whaleshark wordt gezien. Helaas hadden wij weinig geluk. Hoewel geen Whaleshark gezien, wel ander mooie vissen en koraal. Ook onder een soort van boog doorgezwommen. Erg leuk. In de middag moest ik nog een Examen afleggen, om te zien of ik het allemaal snapte. Dit was ook goed te doen. Van de 50 vragen had ik er twee fout. Eigelijk 3 fout maar een werd verbeterd door een Nederlandse duikinstructeur die toevallig tijdens mijn examen voorbij liep. In de avond mijn certificatie gekregen om te duiken (tot 18m). Ik was hier erg blij mee, zeker een van de beste dingen die ik gedaan heb op het oosterlijk halfrond. Ik heb er echt van genoten.
De volgende dag was het echter tijd om het eiland te verlaten. Ditmaal zou ik naar Maleisie gaan. Na ditmaal een boot genomen te hebben naar het vaste land. Daar de trein genomen naar de grens. De nachttrein. Ik kreeg een bed toebedeeld en na een uur viel ik in slaap. De reis leek niet zo lang te duren. Voor ik het wist was het alweer morgen en werden alle bedden omgetoverd tot stoelen. tegen de middag was ik op de grens. Op de grens alle taxichauffeurs van me afgeslagen en regelrecht naar de grens gelopen. Dat verliep allemaal soepel, en voor ik het wist was ik in Maleisie. In Maleisie de locale bus naar het nabije plaatsje Kota Bharu genomen, om daar de nacht door te brengen. De volgende ochtend moest ik er alweer vroeg uit. Om half 6 werd ik opgepikt door een taxi om mij naar het station te brengen, daar de "jungletrein" naar het plaatsje "Kuala Lipis" genomen. Ik zou eigenlijk naar Jerantut gaan met de trein maar de trein ging niet verder. In Lipis tot Jerantut twee locale bussen genomen. Daar onderweg was het hoogtepunt van de reis. Toen de bus langs de jungle scheerde, zag ik plots een aap tussen de bomen zitten. Een echte wilde aap. Hoewel geen gorrilla, chimpanchee of oerang oetang, ik was in iedergeval zeer blij dat ik er een gezien heb. In Jerantut de nacht doorgebracht en de volgende dag naar Kuala Lumpur. Ik was van plan om van Jerantut naar de jungle te gaan, maar ik besloot hier van af te zien, aangezien m'n tenen zeer deden van het duiken, en ik er niet goed op kon lopen. Trekken in de Jungle zou dan geen goed idee zijn. Ook zou het vol zitten met muggen en insecten, iets waar ik een vreselijke hekel aan heb. Dus mischien is de Jungle niet de beste plek voor mij. 's avond in KL aangekomen. Ik zou 2 nachten in KL blijven. Genoeg tijd om de boel te zien dacht ik. De volgende dag was het de dag om de stad te zien. KL was heel anders dan Bangkok, hier was de hitte veel erger en leek het ook veel warmer. Ook leken ze hier nog nooit van een zebrapad gehoord te hebben of van een stoplicht. Nergens was er een fatsoenlijke plaats om over te steken, wanneer er een voetgangersstoplicht was, werkte deze in 99 procent niet. Erg frustrerend. Ik moest me dus vrijwel altijd tussen de auto's doorwurmen naar de andere kant. Het allereerste wat ik die dag zou doen was naar de beroemde Petronas Towers. Waarschijnlijk een van de bekenste gebouwen in ZO Azie. Daar kwam ik net op tijd aan om een kaartje te bemachtigen voor de skybridge (gratis). Aangezien ze vlak naar mij geen anderen meer een kaartje gaven. Ik had echter wel een uur moeten wachten daarvoor. Ik kon de Skybridge bezoeken om kwart voor 6!!! Aan het einde van de dag pas. Maar in ieder geval genoeg tijd om de stad te zien. Wat ik dan ook deed. Veel anders viel er niet te zien. Behalve ee intressante moskee onderweg en nog een groot plein. Erg lang kon ik niet op het plein wezen aangezien het bloedheet was in de open zon. Ik besloot m'n meeste tijd te slijten in Winkelcentra met Airco. Hier allerlei interresant Maleisisch eten gegeten (Nasi/Mie/Nasi Goreng/Nasi Ayam/Satay). Tegen half 6 was ik weer terug bij de skybridge. Daar kon ik een bezoek brengen van een kwartier aan de bridge. Was wel leuk. Snel wat foto's gemaakt, en van het uitzicht genoten. Daarna langszaam terug gelopen naar m'n guesthouse.
De volgende dag zou ik naar Malakka gaan. Een historisch stadje twee uur van KL. Hier was onder andere veel koloniale dingen te zien. Om te beginnen was er een ruine van een kerk op een heuvel, gebouwd door de portugezen in/rond 1600 of zo. Helaas vernield door de Nederlanders die hier wat later kwamen, Zij bouwden hier onder andere een "stadthuys" Naast het stadhuis was er ook nog een kloktoren, een kerk, en nog veel meer historisch spul te zien, allemaal erg mooi.
De volgende dag zou ik naar de Cameron Highlands gaan, een verademing vergeleken met het laagland, aangezien het hier leek alsof ik terug was in NZ, met de koele tempraturen. Daar een tour genomen langs de attracties, een theeplantage, bloemenfarm, honingboerderij, aardbeijenfarm enzo. Erg leuk. De volgende dag naar Penang om daar de nacht door te brengen om de volgende dag naar Phuket te gaan. Meer daarover in een paar dagen.
Groeten,
Martijn
Groeten,
Martijn
06 Juni 2009 - 11:17
Diny Leferink:
Martijn,dit verhaal en foto's dat was weer puur genieten.Geweldig.We zijn echt wel een beetje jaloers op je.Nog even en dan is de reis ten einde,straks nog het weerzien met Thomas,en ik zou zeggen,geniet er samen nog met volle teugen van.Vanmorgen waren je ouders nog hier met een prachtig boeket,want ik was jarig,en ik vond het erg leuk dat ze zo spontaan langs kwamen,dat zijn van die dingen dat doet een mens goed.
Martijn,het allerbeste gewenst,het ga je goed.
Groeten uit Schoonebeek
Diny. -
07 Juni 2009 - 13:13
Thomas:
Weer een mooie update van je, ik zie je over een week ;) -
07 Juni 2009 - 20:15
Roel:
Geweldig kerel omdat zo te lezen, is volgesn mij echt wel heel indrukwekkend.
Jammer dat je r niet was op onze verjaardagen en feesten=(, we zullen je missen aankomende zaterdag.
Hou je haaks maat!!;)
Vriendelijke groeten, Roel